Verslag 26ste internationale vliegerfeest

Door Jan Bulsink

Voor vliegerfeesten is de weerssituatie van groot belang. Het maakt voor vliegeraars een ontzettend verschil of ze een droog weekeinde treffen met hoogzomerweer of dat er sprake is van depressieweer met veel wind en buien.

Het vliegerfeest van 2014 is ook wat het weer betreft al met al zeer wel geslaagd te noemen.

Vrijdag 8 augustus
De hele vrijdag door installeerden vliegeraars uit Nederland, België en Duitsland hun campers, caravans en tenten op de terreinen van de Koksehoeve te Gemert, de thuisbasis van de vliegerclub.
In totaal zijn zo’n 55 standplaatsen bezet voor het vliegerweekend.
De vliegerclub Free Fun Flyers te Gemert had een vergunning van het Ministerie van Leefomgeving en Milieu om tijdens het vliegerfeest tot een hoogte van 300 meter te mogen vliegeren (normaal is maximaal 100 meter toegestaan).

Vrijdagmiddag waaide er een lekkere zwoele zuidoostenwind. Echt weer voor allerlei lichte wind vliegers.

Natuurlijk hadden de vliegeraars op vrijdagavond liever geen regen gehad, maar het gezamenlijke welkomstdrankje in de feesttent op het vliegerterrein leed daar helemaal niet onder. Integendeel, het was bijzonder gezellig om met de hele groep vliegeraars in de tent beschut tegen de regen onderling wat bij te praten. Sommigen hadden elkaar in maanden niet gezien.

Vrijdagnacht waren de buien en de wind zeer onstuimig. Tijdens de felste windvlagen stonden caravans te schudden op hun wielen. Behalve enkele omgewaaide vanen en een dikke zware tak die uit de populier aan de rand van het vliegerveld viel (rakelings langs een auto en caravan), had dit weer geen gevolgen.

Zaterdag 9 augustus
Diversen vroege vogels waren op zaterdagmorgen al vroeg uit de veren om in de behoorlijk sterke wind van zo’n 5 beaufort hun vliegers in de lucht te zetten.
Tijdens deze ochtend zag je vooral sterke wind vliegers in de lucht, zoals doosvliegers en matrasvliegers in allerlei maten, vormen en kleuren.
Al vroeg in de morgen kwam het eerste publiek een kijkje nemen vanaf het publieksterras in de hoek van het vliegerterrein. De rest van het weekend volgden nog vele honderden bezoekers. Het publiek mocht vrij wandelen over het hele terrein om vliegers te bekijken, die vliegeraars bij hun standplaats hadden uitgestald. Kinderen met hun ouders of grootouders kijken op zo’n vliegerfeest hun ogen uit. Er waren ongelooflijk grote vliegers van soms wel 10 vierkante meter oppervlak of meer te zien.
Ook technisch heel geavanceerde vliegers en vliegers met allerlei gedetailleerde afbeeldingen waren in de lucht te zien en op de grond uitgestald. Vliegeraars zijn altijd bereid om op allerlei vragen in te gaan en wie dat wilde mocht zelf een klos met touw vasthouden van een vlieger hoog in de lucht. Dan kon je eens voelen hoe hard een vlieger aan een lijn kan trekken.

’s-Middags was het een gezellige drukte. Voor kinderen werden vanaf grote hoogte hun knuffels gedropt met behulp van pendel met zeilen en parachute. Daarna werd aan hen een springdiploma uitgereikt met daarop de naam van de knuffel. Ook snoep voor de kinderen werd vanuit de lucht gedropt. Sommige kinderen werden zo enthousiast dat ouders het niet konden laten in de vliegerstand een vliegertje voor hen te kopen. Die werd dan vaak meteen op het vliegerterrein opgelaten tussen alle andere vliegers.

In de loop van de zaterdagavond veranderde de sfeer. De wind is ’s-avonds vaak rustiger dan overdag. Vliegers kunnen in de avondwind soms roerloos in de lucht hangen.
Rond het hele vliegerveld werden kleurrijke lampionnen en andere sfeerverlichting ontstoken. Aan de hemel waren allerlei lampjes en lichteffecten te zien, die op de in het donker onzichtbare vliegers waren bevestigd. Sommige vliegerlijnen werden gebruikt als lampjessnoer tot hoog in de lucht.

Zondag 10 augustus
Zondagmorgen bracht opnieuw ander weer. Er was een tijdlang weinig wind, ideaal dus voor lichte wind vliegers. Ook deze zondagmorgen kwamen al vroeg belangstellenden een kijkje nemen. Later in de morgen trok de wind aan en werden weer tientallen vliegers van allerlei makelij opgelaten. Het terras vulde zich weer met jong en oud. Gedurende de middag konden kinderen gezicht laten sminken. Ook was er voor meisjes en jongens gelegenheid om op allerlei manieren hun haar te laten vlechten en te kleuren.

De hele dag dreigde er weersveranderingen met veel regen. Veel vliegeraars hadden hun vliegers en kampeerspullen in de loop van de dag al droog kunnen inpakken. Uiteindelijk kwam de eerste regenbui pas na 14 uur. Dat was het moment om wat vroeger dan gepland het vliegerfeest langzamerhand te beëindigen.

Ondanks het soms wat wisselvallige weer is het 26ste vliegerfeest van Free Fun Flyers zeer geslaagd te noemen.